Velg en side

Dette er hva mange har kalt for den hellige gral blant alle skatter som har befunnet seg på havets bunn. Det er ikke få ekspedisjoner som har søkt etter dette skipet. Både den colombianske regjering og mange private skattejegerselskaper har søkt etter skipet, og nå er de endelig funnet. Oddsen for å finne et slikt skip er ikke god, men med moderne teknikk har de klart det. På oddssider har spillere veddet på når skipet ble funnet, oddsen på at det ble funnet i dette tiåret var høy, og vinneren ble rik.

Dette skjedde utenfor den colombianske kyst, ikke langt fra byen Cartagena i det Karibiske hav.  Skatten det er snakk om, har vært om bord på den spanske gallion San José og menes å være blant de største skatter funnet til sjøs.

Samlet verdi på mer enn 17 milliarder dollar
Skatten inneholder smaragder, gull- og sølvmynter, til en samlet verdi på mer enn sju milliarder kroner. Dette er en av de mest verdifulle skatter som noen gang har blitt funnet. Skipet tilhørte kong Philip den femtes flåte og sank utenfor den colombianske byen Cartagena i 1708. Selve skipet var ca. 46 meter langt, 14 meter bredt og bevæpnet med hele 64 kanoner.

Det var rundt 600 mennesker om bord og alle disse druknet da skipet sank på sin tur mot Europa. Om bord hadde den enorme verdier, som kom fra miner i Peru, blant annet 11 millioner gullmynter. Mange har tidligere hevdet at skipet eksploderte og at dette var grunnen til forliset, men så langt er det ingenting som tyder på noe slikt.  Kun deler av skatten har blitt hevet og det ventes å ta lang tid før alt kommer opp til overflaten, da skipet ligger på rundt 200 meters dybde.

Noe av restene

Krangel om skatten

Tidligere har det vært en juridisk krig om retten til skipet og dette er også en av grunnene til at det har tatt mange år før skatten endelig kunne komme opp til overflaten. Det amerikanske selskapet Sea Search Armada, som har spesialisert seg på berging av skip, påstod allerede i 1981 at de hadde funnet området hvor gallionen hadde sunket. De jobbet da sammen med Colombias regjering og var enige om å dele skatten. Dette er vanligvis skikk i slike saker. Men siden endret Colombia mening og hevdet at skipet og skatten tilhørte dem, da skipet ligger i colombiansk farvann.

Verdiene deles

Etter mange runder i diverse rettsapparater og mange ulike resultater, ble dommen avsagt av den amerikanske høyesterett i 2011. Her fikk Colombia retten til selve skipsvraket, da dette anses som en del av den nasjonale kulturarv i landet. Men skatten må de dele med Sea Search Armada. Dette er uansett gode nyheter for begge, da skatten menes å ha en verdi på over en milliard dollar. Og det ligger mange flere skip der ute.

Man tror at rundt 1000 skip sank i tiden mellom år 1500 og 1830. Mange av disse lastet med kostbarheter og det menes at kun rundt 100 av disse har blitt funnet. Så en kan kanskje forstå hvorfor hverken Sea Search Armada eller Colombia vil fortelle presist hvor San Jose ble funnet. Det er ikke utenkelig at det finnes flere skip i området, som er lastet med kostbarheter i form av gull og juveler.